თავში

ხელოვნური ხორცის წარმოება ბუნებრივზე იაფი ჯდება

ხელოვნური ხორცის წარმოება ბუნებრივზე იაფი ჯდება
ხელოვნური ხორცის წარმოება ბუნებრივზე იაფი ჯდება

ისრაელში დაფუძნებულმა სტარტაპმა Future Meat Technologies-მა ლაბორატორიაში გამოყვანილი ქათმის ღირებულება შეამცირა. Report.ge-ის ცნობით, ამის შესახებ გამოცემა PR News Wire წერს.

გამოცემის ცნობით, პროდუქტის ფასი დაახლოებით 1,7 აშშ დოლარია ქათმის თითო მკერდზე.

2013 წელს ამერიკელმა მეცნიერებმა ლაბორატორიაში 330 000 დოლარის ჰამბურგერი შექმნეს, მაგრამ მას შემდეგ ბევრი რამ შეიცვალა. მეცნიერები  ხელოვნური ხორცის ფასის შემცირებაზე მუშაობენ. 

ისრაელელმა ექსპერტებმა უნიკალური მიდგომა შეიმუშავეს. იგი მოიცავს ცოცხალი ცხოველებისგან უჯრედების აღებას და მათი ზრდისთვის უჟანგავი ფოლადისგან დამზადებული სპეციალური ბიორეაქტორების (ფერმენტატორების) გამოყენებას (ეს არის მოწყობილობა კონტროლირებად სტაბილურ პირობებში ბიოლოგიური კულტურების ზრდისთვის). ისინი არა მხოლოდ რეგულარულად აშორებენ კულტურების ნარჩენ პროდუქტებს, არამედ უზრუნველყოფენ მზარდი უჯრედების კვებას. შედეგად, ისინი სწრაფად მრავლდებიან და გადაიქცევიან ქსოვილებად, შემდეგ კი ხორცის საკვებ ნაჭრებად.

კომპანიაში აცხადებენ, რომ ეს პროცესი იძლევა შემოსავალს, რომელიც 10-ჯერ აღემატება ინდუსტრიის სტანდარტს. პროცესი წარმოქმნის 80%-ით ნაკლებ სათბურის აირების გამოყოფას, ხოლო თავად წარმოებას სჭირდება 99%-ით ნაკლები მიწა და 96%-ით ნაკლები სუფთა წყალი, ვიდრე ტრადიციული ხორცის წარმოებას. 

ივნისში სტარტაპმა გახსნა ხელოვნური ხორცის პირველი ლაბორატორია- ქარხანას  ისრაელის ქალაქ რეჰოვოტში. 

ტექსტში შეცდომის აღმოჩენისას, გთხოვთ, მონიშნოთ არასწორი ნაწილი და დააჭირეთ Ctrl + Enter.

კატეგორიის სხვა ახალი ამბები

ბოლო სიახლეები

ბოლო სიახლეები



orphus_system